Η Πρέσπα κινδυνεύει να μετατραπεί σε «τεμαχισμός ημερολογίου». Κυριάκου Μιτσουτάκι, Ποιος ως ηγέτης της επίσημης αντιπολίτευσης ήθελε να ξεφύγει από την εσωτερική παγίδα του κόμματος, αν και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε καταγγέλλει ότι αντάλλαξε συντάξεις στο όνομα της πΓΔΜ, προειδοποιώντας ότι μετά την έγκριση του ελληνικού κοινοβουλίου, το κράτος θα τηρήσει και δεν θα μπορούσε να το ακυρώσει.
Αυτός ο ελιγμός, ο οποίος βασίστηκε επίσης στη διπλωματική πραγματικότητα, απέδωσε μαζικά, όπως συνέβη όταν ήταν Νέα δημοκρατία Όχι μόνο η κυβέρνηση ακύρωσε τη συμφωνία, αλλά χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής, εστιάζοντας στις καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, καθώς και υπό το φως της πιο σημαντικής απειλής για την Τουρκία, οι «Μακεδόνες» από την κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα είχαν μια δικαιολογία να κρεμάσουν τις ασπίδες τους.
Αλλά η ΝΔ δεν έπαψε να υποφέρει από εσωτερικές αντιφάσεις. Από τη μία πλευρά, με την άφιξή του στην εξουσία, ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως ο Νίκος Ντεντιάς και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μίλησαν θετικά για τη συμφωνία των Πρεσπών που καταδίκασε το κόμμα τους στην αντιπολίτευση, ενώ οι εκπρόσωποι και οι υπουργοί της «πΓΔΜ» μίλησαν να προσπαθήσουν να βρουν καταφύγιο Η ασαφής υπόσχεση ότι θα βελτιώσει τα μεμονωμένα σημεία συμφωνίας.
Και η «απειλή» ότι η Ελλάδα θα θέσει μόνιμο βέτο στην πορεία της Βόρεια Μακεδονία Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαφανίστηκε, ενόψει της ρεαλιστικής συνειδητοποίησης ότι η Αθήνα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και μέσω αυτής της πολιτικής επιδίωξης επίλυσης διμερών ζητημάτων.
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πραγματοποιεί πορεία προς την πΓΔΜ στην πλατεία Συντάγματος.
Eurokinesi
Σταθμός Σαμάρα
Ο μπλε «ηγέτης των Μακεδονικών πολεμιστών» ήταν και σίγουρα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, Ο οποίος δημιούργησε επίσης την πολιτική του καριέρα και το προφίλ των Σκοπιανών. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος δεν βρέθηκε όπως ήθελε αρχικά στην επιτροπή, αλλά φυσικά εξακολουθεί να είναι πολιτικά ενεργός, πρόσφατα κατέστησε σαφές στον Maximo μέσω του Προέδρου του Κοινοβουλίου ότι δεν θα ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.
Το επιχείρημα ότι μία από αυτές τις σημειώσεις αφορούσε τον έλεγχο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για το FIR της βόρειας Μακεδονίας και ότι διαφορετικά η Τουρκία θα είχε την ευκαιρία να επεκτείνει το μακρύ της χέρι στα Βαλκάνια δεν κινήθηκε ο Καλαματιανός. Ούτε οι δηλώσεις εμπιστοσύνης της κυβέρνησης ότι κατά την ψηφοφορία (που θα είναι κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ονομαστικές), η ΝΔ δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Και αυτό επειδή ο φόβος φρουρούσε το έρμα, αλλά και επειδή ο κ. Σαμαράς δεν ήταν ο μόνος στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ που δεν είχε καθόλου ενθουσιασμό για την προοπτική ψήφου για τα σημειώματα με τη Βόρεια Μακεδονία, με αποτέλεσμα το κυβερνών κόμμα να μην βρει απόφαση και ο Άγγελος Σεργίγας να αναλάβει τη θέση του άνδρα του κ. Μητσοτάκη. Οι σχετικές ψηφοφορίες αναβλήθηκαν επ ‘αόριστον ή, όπως είπε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Κώστας Τασόλας, με τον γνωστό τρόπο του, οι ημερομηνίες ψηφοφορίας είναι “αόρατες”.
Ο κ. Σαμαράς στο τελευταίο συνέδριο στη ΝΔ τον Δεκέμβριο του 2019 έθεσε επίσης το ζήτημα της απελευθέρωσης της χώρας από τη Συμφωνία Πρεσπών και απουσίαζε από την ψηφοφορία για την τροπολογία ΠΑΟΚ-Ξάνθη με τους εταίρους του για να συνεχίσει να μην παρέχει εξηγήσεις ή θα μπορούσε να του ζητηθεί: «Δεν ψήφισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατρίνα Σκαλαροπούλου Τον περασμένο Ιανουάριο, την ίδια στιγμή εξέφρασε την αποδοκιμασία του σε διάλογο με την Τουρκία, ακόμη και σχετικά με την έφεση στη Χάγη. Το ερώτημα είναι πότε θα γίνει η επόμενη δημόσια παρέμβασή του σε εθνικά ζητήματα και κινείται πάντα προσεκτικά ώστε να μην δώσει στον Μάξιμους τα ηνία να μιλούν για σαμποτάζ.
Εξάλλου, όσο ο κ. Μητσοτάκης παραμένει δυνατός στο γραφείο του πρωθυπουργού και δεν έχει κάλπη μπροστά του, αυτό θα είναι μια δοκιμασία, και ο θάλαμος της Σαμαρείτης, με εξαίρεση κάποια υπόγεια γκρίνια, δεν έχει κανένα λόγο να διώξει κανέναν σε αναστάτωση.
Φαίνεται ότι η στιγμή που ο Άδωνης Γοργάδης και ο Μάκης Φόρδης συμμετείχαν στις διαδηλώσεις ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών από τις οργανώσεις και τις επιτροπές της πΓΔΜ στο σύνταγμα, δεν είναι πλέον δυνατή.
Eurokinesi
Ελιγμοί Adonis
Ακριβέστερα είναι η θέση των στελεχών της Σαμαρείτης πρώτης κατηγορίας οι οποίοι, ως υπουργοί στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη, υποχρεούνται να εξισορροπήσουν την καταδίκη με την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Ακόμα και για έναν τόσο τεμπέλης πολιτικό Αντώνης ΓεωργιάδηςΑυτή είναι μια δύσκολη άσκηση για την ισορροπία των πραγμάτων.
Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης είπε την περασμένη εβδομάδα ότι εάν η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία, θα άλλαζε τη συμφωνία της Πρέσπας, αλλά οι Αμερικανοί τους έλεγαν ότι δεν θα τους χορηγηθεί ποτέ!
Όμως, ως Υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Γεωργιάδης υπέγραψε ένα από τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, τα οποία ανέφερε πριν από τις εκλογές ότι δεν θα το καλούσε ποτέ με αυτό το όνομα …
Άνετα άκρα
Πιο προσεκτικός από τον άλλο συνάδελφό του από το Λάος, είναι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Φόρντιτς, Ποιος, όταν έλαβε «συρτή» από τον ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο για τα υπομνήματα με τη Βόρεια Μακεδονία, καλύφθηκε με το επιχείρημα ότι αυτός και η ΝΔ είχαν καταστήσει σαφές πριν από τις εκλογές ότι η συμφωνία της Πρέσπας δεν μπορούσε να τερματιστεί και ότι το ελληνικό κράτος θα συνεχίσει να συνάπτει συμφωνίες με τη γειτονική χώρα.
Το πιάτο έπεσε ξαφνικά στη σιωπή του πρώην γνωστού “μακεδονικού” αναπληρωτή της νέας δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μπογκντάνος.
Eurokinesi
Έμμεσες απειλές για το Kiranaki Bogdano
Και πίσω από το ίδιο επιχείρημα καλύπτονται βουλευτές του ND που τώρα αποφεύγουν τους δυνατούς πατριωτικούς και πατριωτικούς τόνους και γενικά οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα, όπως αναφέρθηκε γενικά.
Δύο άνθρωποι που υψώνουν τη σημαία του «μακεδονικού αγώνα» όταν επικυρώθηκε η συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή οι αντιπρόσωποι Κωνσταντίνος Κυρανάκης (που δημιούργησαν … μια τάση δηλώνοντας στο News24 / 7 ότι δεν θα το ονόμαζε ποτέ Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία) Κωνσταντίνος ΜπογκντάνοςΑκολουθώντας το παράδειγμα του Σαμαρά, λέγεται ότι απείλησαν να απόσχουν από την ψηφοφορία για τα τρία σημειώματα. Ο κ. Κυρανάκης ιδιαίτερα προς τα αριστερά (Contra) ανοίγει όλες τις δυνατότητες για αυτό που θα κάνει.
Οι μακεδόνες πολεμιστές δεν έγιναν Τούρκοι τρώγοντες
Το εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των «Μακεδονικών πολεμιστών» εκείνη την εποχή είχε διατηρήσει μια νηφάλια στάση τον τελευταίο καιρό. Με τις προκλήσεις της Τουρκίας– Ευτυχώς για τη χώρα. Ένας αποφασιστικός ρόλος σε αυτό διαδραμάτισε το γεγονός ότι η κυβέρνηση, μετά από σύσταση του επικεφαλής της GEETHA, απέσυρε ολόκληρο τον ελληνικό στόλο στο Αιγαίο μετά την αναχώρηση του Oruc Reis, ενώ οι διαρροές ελληνικών και τουρκικών φρεγάτων και τα αποτρεπτικά μέτρα του ελληνικού ναυτικού κράτησαν την εθνική γνώμη και ιδιαίτερα στη δεξιά πτέρυγα του Διαδικτύου. Ομοίως, οι δηλώσεις του Μητσοτάκη για το μαζικό πρόγραμμα εξοπλισμού ικανοποιούν μια πραγματική ανάγκη ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και της δεξιάς βάσης.
Προς το παρόν, δεν υπήρξε αντίδραση από τη δεξιά πλευρά της ΝΔ σχετικά με τη διπλωματική του στάση Σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν ξεκινούν οι έρευνες, φυσικά, και η Άγκυρα προσπαθεί να ανοίξει την ατζέντα θέτοντας θέματα αφοπλισμού από τα νησιά ή τις γκρίζες περιοχές, αναμένεται ότι θα υπάρξει σαφής θέση για την κυβέρνηση και είναι σωστό. Όσον αφορά τη Χάγη, ωστόσο, αυτή η συζήτηση δεν έχει τελειώσει ακόμη. Ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι καμία κυβέρνηση, ειδικά η κεντροδεξιά κυβέρνηση, δεν μπορεί να υπογράψει μια συμφωνία που μπορεί να καταδικαστεί ως κοινή εκμετάλλευση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Διάβασε τα Νέα Από την Ελλάδα και τον κόσμο, με αξιοπιστία και εγκυρότητα Νέα 247.gr