Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 στο Λονδίνο όπου αποφασίστηκε παγκόσμιος φόρος εταιρειών, δηλαδή ένας παγκόσμιος ελάχιστος φόρος εταιρειών 15%.
Οι πολυεθνικές εταιρείες θα πρέπει να πληρώνουν φόρους στις χώρες στις οποίες λειτουργούν ανεξάρτητα από την καταστατική τους έδρα.
Εάν τελικά τα κράτη συμφωνήσουν, οι κυβερνήσεις θα μπορούν να καθορίσουν τον τοπικό φορολογικό συντελεστή που θέλουν. Ωστόσο, οι εταιρείες που πληρώνουν χαμηλότερους φόρους σε μια συγκεκριμένη χώρα και οι κυβερνήσεις στις χώρες καταγωγής τους θα είναι σε θέση να αυξήσουν τους φόρους στο συμφωνημένο ελάχιστο, περιορίζοντας την «διαφυγή» στους φορολογικούς παραδείσους.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους το Σάββατο απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είπε, Τζένετ Γκλεν, μιλήστε για έναν μηχανισμό επιβολής που θα αναγκάσει τις χώρες που είναι φορολογικοί παράδεισοι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Έτσι, όταν μια εταιρεία σε μια χώρα φορολογείται με χαμηλότερο συντελεστή, οι φορολογικές αρχές θα είναι σε θέση να μπουν για να επιβάλουν υψηλότερους φόρους σε αυτήν και η συνολική φορολογική επιβάρυνση θα φθάσει στο επίπεδο του ελάχιστου φόρου εταιρειών. Εκτιμάται ότι μια τέτοια ρύθμιση εμποδίζει τις πολυεθνικές εταιρείες να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους.
ο Στρατηγική δύο πυλώνων Οι υπουργοί της G7 ολοκλήρωσαν μια αίτηση σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες με περιθώριο κέρδους άνω του 10%. Αυτές οι εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν φόρους στο 20% των κερδών που κάνουν πάνω από το όριο του 10% στις χώρες όπου δημιούργησαν τα έσοδα.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τον φορολογικό συντελεστή εταιρειών 15%, τον οποίο οι υπουργοί πιστεύουν ότι θα δημιουργήσουν «ίσους όρους ανταγωνισμού» με την εξάλειψη των κινήτρων για μετατόπιση των κερδών από μια χώρα σε άλλη προκειμένου να αποφευχθούν οι φόροι.
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων για την παγκόσμια ανισότητα, τα κράτη μέλη της ΕΕ χωρίς φορολογικούς παραδείσους φαίνεται να είναι τα μεγαλύτερα χαμένα στον φορολογικό ανταγωνισμό. Εκτιμάται ότι περίπου το 35% των μεταφερόμενων κερδών προέρχεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 25% από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει περίπου το 20% των εσόδων από φόρους εταιρειών των κρατών μελών της.
Τεχνοί γίγαντες αρέσει ένα μήλο, ο Ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης στο Facebook και το Το Google Ενδέχεται να επηρεαστείτε από τη Συμφωνία. Οι ξένες κυβερνήσεις έχουν διαμαρτυρηθεί εδώ και πολύ καιρό ότι οι μεγάλες ψηφιακές εταιρείες πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί τώρα από τις εταιρείες να γνωστοποιούν τα κέρδη τους και τους φόρους που πληρώνουν σε κάθε κράτος μέλος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το ζήτημα θα τεθεί στη διάσκεψη κορυφής της G-20 – περίπου το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ – που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Ιταλία.
Το «καλωσόρισμα» από το Google και το Facebook είναι θετικό
Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της ήταν θετική Το Google και Ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης στο Facebook Σε αυτήν ιστορική συμφωνία σφραγισμένο από αυτούς Υπουργοί Οικονομικών της G7 για φόρο πολυεθνικές εταιρίες – Μεταξύ των τεχνολογικών γιγάντων – για να το σταματήσουμε Φοροδιαφυγή.
Η Ομάδα των Επτά χωρών συμφώνησε να υποστηρίξει ένα ελάχιστο Παγκόσμιος φορολογικός συντελεστής 15%, Ταυτόχρονα, οι εταιρείες πληρώνουν περισσότερους φόρους στις αγορές όπου πωλούν αγαθά και υπηρεσίες.
“Υποστηρίζουμε σθεναρά το συνεχιζόμενο έργο για τον εκσυγχρονισμό των διεθνών φορολογικών κανόνων. Ελπίζουμε ότι οι χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για να διασφαλίσουν ότι σύντομα θα συναφθεί μια ισορροπημένη και ευέλικτη συμφωνία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Google Jose Castachida.
Από την πλευρά του, το Ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης στο Facebook Χαιρετίζει την πρόοδο της συνόδου κορυφής της G7 και συνειδητοποιεί ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Θα πληρώσει περισσότερους φόρους Και σε διάφορες τοποθεσίες ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών υποθέσεων της εταιρείας είπε, Νικ Κλέγκ.
“Το Facebook πάντα ζητούσε παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση και χαιρετίζουμε τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της G7”, δήλωσε ο Nick Clegg σε ένα tweet στο Twitter.
«Η σημερινή συμφωνία είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την ασφάλεια των επιχειρήσεων και για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού στο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα. Θέλουμε η διεθνής διαδικασία φορολογικής μεταρρύθμισης να πετύχει και αναγνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το Facebook θα πληρώσει περισσότερους φόρους και σε διαφορετικά μέρη. “
Φορολογική δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες
“Η συμφωνία G7 θα δημιουργήσει ίσους όρους ανταγωνισμού για εταιρείες σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Βρετανός καγκελάριος. Ρίσσι Σουνάκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο θα αποφέρει καρπούς αυτή η νέα συμφωνία, καθώς απαιτούνται περαιτέρω συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής της G-20.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών είπε, Μπρούνο Λεμέρ, Περιέγραψε τη συμφωνία ως αφετηρία και δεσμεύτηκε να την ενισχύσει περαιτέρω.
“Είναι ένα σημείο εκκίνησης και τους επόμενους μήνες θα αγωνιστούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο ελάχιστος εταιρικός φόρος είναι όσο το δυνατόν υψηλότερος”, είπε.
Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf SoltsΑπό την πλευρά του, είπε ότι οι εταιρείες δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποφύγουν τους φόρους υποθέτοντας σε χώρες χαμηλού φόρου.
“Η απόφαση για τη διεθνή φορολογική δικαιοσύνη είναι ιστορική.” Αυτό είναι πολύ καλό νέο για τη φορολογική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη και κακά νέα για τους φορολογικούς παραδείσους σε όλο τον κόσμο. “
Οποιαδήποτε τελική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση των διεθνών κανονισμών φορολογίας εταιρειών πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες των μικρών και μεγάλων χωρών.
Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών έγραψε επίσης στο Twitter: “Είναι προς το συμφέρον όλων να έχουμε μια βιώσιμη, φιλόδοξη και δίκαιη συμφωνία για τη διεθνή φορολογική δομή.” Pascal Donahue.
Από την πλευρά της, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είπε, Janet Glenn, Υπενθύμισε ότι η απόφαση για τον παγκόσμιο φόρο εταιρειών αφορά τόσο το Amazon όσο και το Facebook.
Όταν ρωτήθηκε για αυτό σε συνέντευξη τύπου στο Λονδίνο, απάντησε: “Θα περιλαμβάνει μεγάλες, κερδοφόρες εταιρείες και νομίζω ότι αυτές οι εταιρείες, σε κάθε περίπτωση, πληρούν τις προϋποθέσεις.”
Η Amazon έχει χαμηλότερα περιθώρια κέρδους από ό, τι οι περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιφυλαχθεί να μην καλύπτονται από την αρχική πρόταση των ΗΠΑ στο G7.